Érintésvédelem, villámvédelem - Max-Tech Solar %
2085 Pilisvörösvár, Bécsi út 30.
2023. június 25.

Érintésvédelem, villámvédelem

⚠️Aktuálissá vált a villámvédelmi felülvizsgálat időszaka❓
⚠️Lejárt az érintésvédelmi felülvizsgálati jegyzőkönyve❓
⚠️Beüzemelés előtt felülvizsgálatot szeretne❓

Amennyiben bármelyik kérdésre IGENNEL válaszolt, keresse bizalommal Krupp István szakértő kollégánkat, aki többek között villamos biztonsági felülvizsgálat és villámvédelmi felülvizsgálat kapcsán is teljes körű szolgáltatást nyújt. 

Magát a tevékenységet két fő részre lehet osztani: villamos biztonsági felülvizsgálatra, illetve villámvédelmi felülvizsgálatra. ❓No de mit is jelentenek ezek pontosan, milyen esetekben lehet rájuk szükség, egyáltalán kötelezőek-e? A következőkben ezekre igyekszünk válaszolni.

Villamos biztonsági felülvizsgálat

A villamos berendezések olyan részletes – a méréseket és azok számszerű eredményének kiértékelését is tartalmazó – különleges erősáramú villamos szakképzettséget igénylő ellenőrzése, amely alkalmas arra, hogy kimutassa, teljesíti-e az a vonatkozó szabványok vagy azokkal egyenértékű műszaki megoldásokat tartalmazó műszaki előírások valamennyi kritériumát, továbbá a villamos berendezés első ellenőrzéskor, illetve a rendszeresen ismétlődő időszakos vizsgálatok során végzett teljes körű felülvizsgálat, amely magába foglalja a villamos berendezés áramütés elleni védelmének és az általános szabványos állapotának (tűzvédelmi jellegű) vizsgálatát. 

Villamos biztonsági felülvizsgálat elvégzésének gyakorisága

  • Üzembe helyezés előtti első felülvizsgálat (létesítéskor)
  • Legalább 3 évente:
  • A fázisonként 32 A-nél nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelemmel korlátozott villamos berendezésen
  • Minden olyan létesítményben, ami munkahelynek minősül
  • Legalább 6 évente:
  • Lakóépületekben (társasházak közös tereiben)
  • Lakóépületekben lévő lakásokban

Családi házakban, lakásokban (korábban a 8/1981 (XII.27.) IpM rendelet – a Kommunális- és Lakóépületek Érintésvédelmi Szabályzata nyilatkozott erről, majd ezt felváltotta az 40/2017. NGM rendelet, ami 2018.01.01.-én lépett hatályba. Lakás bérbeadásakor, valamint tulajdonosváltáskor külön előírás a felülvizsgálat, azonban ez elhagyható ha fázisonként 32 A-nél nem nagyobb névleges áramerősségű túláram védelem van a „villanyóra” alatt, és 30 mA-nél nem nagyobb érzékenységű áram-védőkapcsolóval védettek a berendezések. 

Villámvédelmi felülvizsgálat

A villámvédelmi felülvizsgálatot az Országos Tűzvédelmi Szabályzat írja elő. Jelenleg hazánkban két felülvizsgálatot különböztetünk meg villámvédelem szempontjából. Első az MSZ 274 szabvány szerint szerelt villámhárítók felülvizsgálata, amit nem normaszerinti villámvédelemnek neveznek. A 2010-től az MSZ EN 62305 szabvány szerint kialakított villámhárítót, pedig norma szerinti villámvédelemnek nevezték el. A villámvédelmi felülvizsgálatot mindig a villámhárító létesítéskor érvényes szabvány előírásainak megfelelően kell elvégezni, azaz a felülvizsgálónak mind két szabványt ismernie kell, hogy a felülvizsgálatot elvégezhesse. 

A villámvédelmi felülvizsgálat azért elengedhetetlen, hogy bizonyosságot nyerjünk afelől, hogy a felszerelt villámhárító berendezés alkalmas-e villámok felfogására, levezetésére, illetve, hogy ellenőrizzük, hogy az idő múlásával nem károsodott, rongálódott olyan mértékben, hogy csökkentse működőképességét. Egy elhanyagolt villámvédelmi berendezés adott esetben nem kevés veszélyt rejteget. Amennyiben nem tartjuk karban a korábban felszerelésre került villámhárítót, tűzveszélynek tesszük ki az épületet. 

A villámvédelmi felülvizsgálat elvégzésének gyakorisága
▪️A villámhárító átadása előtt
▪️Közvetlenül a villámvédelmi berendezést ért sérülés, nagyobb erejű villámcsapás után, és bármilyen javítás, felújítás, vagy bővítés után
▪️3 évenként a robbanásveszélyes épületeken
▪️6 évenként az egyéb épületeken

Összefoglalva tehát, miért elengedhetetlen, hogy rendelkezzen érvényes felülvizsgálattal?
▪️Megelőzhetőek vele a személyi sérülések

▪️Elkerülhetőek az elektromos jellegű tűzesemények
▪️Tisztába kerülhet villamos berendezésének az állapotával
▪️Hatósági előírás, amit az ellenőrző szervek megkövetelhetnek
▪️Bekövetkező káresemény alkalmával a biztosító kér(het)i az érvényes felülvizsgálati jegyzőkönyvet, ami alapján kerül kiszámításra az összeg

Mielőtt bizalmat szavaz nekünk, ismerje meg kicsit közelebbről csapatunk oszlopos tagját, Krupp Istvánt:


“Szakmai pályafutásomat 2013-ban kezdtem, amikor átvehettem az erősáramú elektrotechnikusi bizonyítványomat. Az elkövetkező években segéd felülvizsgálóként dolgoztam, amíg teljesítettem a 3 éves szakmai gyakorlatomat, hogy én is felülvizsgáló lehessek. 2016 óta érintésvédelmi felülvizsgáló, 2018 óta erősáramú berendezések felülvizsgálója, villámvédelmi felülvizsgáló, 2021 óta villamos biztonsági felülvizsgáló. 2022 óta regisztrált és ajánlott szerelő vagyok.Erősáramú elektrotechnikusként elsődleges feladatom kivitelezések során szakembereink műszaki támogatása. A villamos mérnökünk által megtervezett beruházások kivitelezésénél az érvényben lévő jogszabályok és szabványok szerint végzem a villamos biztonsági felülvizsgálatokat. Nagyon fontosnak tartom, hogy a versenyképes ár soha nem mehet a minőség, vagy a biztonság rovására.”

?krupp.istvan@maxtechsolar.hu
?+36 20 256 5757
?2085, Pilisvörösvár, Bécsi út 30.
https://maxtechsolar.hu