Gyakori kérdések napelemmel kapcsolatban - Max-Tech Solar
2085 Pilisvörösvár, Bécsi út 30.

Gyakori kérdések

 • Mi a különbség napelem és napkollektor között?

  A napkollektor a nap hőjét felhasználva állít elő melegvizet. Felhasználási lehetőségei főleg a melegvíz előállításra, medence- illetve lakásfűtésre korlátozódnak. A napelem ettől jelentősen eltérő rendszer, hiszen itt a nap fényenergiáját alakítja át az eszköz (egyen)árammá, majd ezt alakítja tovább az inverter váltóárammá. A termelt elektromos áram tetszőlegesen felhasználható minden árammal működő készülék működtetésére.

 • Lehet-e fűteni napelemmel?

  Amennyiben elektromos fűtéssel rendelkezik, (hőszivattyú, elektromos radiátor stb.) természetesen a napelemmel megtermelt árammal működtetheti azokat.

 • Mennyire kell teherbírónak lennie a tetőszerkezetnek, hogy elbírja a napelemet?

  Egy napelem súlya kb. 18 kg, ami 1,65 nm-en oszlik el, vagyis hozzávetőlegesen csak 11 kg/nm plusz súlyt kell a tetőnek elbírnia, ami minden lakhatási engedéllyel rendelkező ház esetében jelentéktelen többletterhelést jelent.

 • Mekkora jégesőt bír ki a napelem?

  A Magyarországon előforduló jégesők eddig nem okoztak károkat az általunk forgalmazott napelemekben. Ezzel együtt ajánlott a biztosítást kiegészíteni a napelemes rendszerre is.

 • Mi befolyásolja a napelem energiatermelését?

  Természetesen a napsütés intenzitása az egyik legfontosabb tényező. Magyarország napsugárzási adottságai kedvezőek. A napsütéses órák száma hazánk területén 2019-ben 2000 és 2500 óra között változott. A napsütés mellett a hőmérséklet is fontos szerepet játszik. A napelem maximális teljesítménye a tiszta, felhőtlen napsütéses időben a legnagyobb, de szórt fényben sem elhanyagolható az általa termelt energia.

 • Mi a napelem telepítés pontos menete?

  megrendelés → szerződéskötés → engedélyeztetés → telepítés → rendszerár kifizetése

 • Mennyivel emelkedik a lakásbiztosítás a napelem telepítése után?

  A lakásbiztosítás csak minimális összeggel emelkedik, ezért érdemes kiegészíteni a jelenlegi biztosítását.

 • Ha a garancia ideje alatt megszűnik a gyártó cég, ki viszi tovább a garanciát?

  Olyan gyártókkal állunk kapcsolatban, akik 50-60 éve a piacon vannak. Ezek a cégek más területeken is dolgoznak, nem csak a napenergia szektorban. Egy Huawei, egy Fronius nem fogja az ügyfeleit cserben hagyni, valamint rendelkeznek ennek megfelelő felelősségbiztosítással. Ezért kell körültekintőnek lenni egy napelem, inverter vásárlásakor. Egy új cég, aki csak erre a szektorra épít, könnyen pénzügyi problémákkal küzdhet. Legyen körültekintő választás esetén!

 • Mi történik, ha eltűnik a kivitelező cég a telepítés után?

  Az egész világon – és így Magyarországon is – a napelem felfutó ágazatban van. Ezt kihasználva sok szélhámos is bekapcsolódik ebbe az iparágba. Ezért kockázatos olyan vállalkozókkal dolgozni, akik csak 1-2 éve alapították a cégüket. Pár telepítés után ezeket a céget felszámolhatják és a megrendelő „hoppon” marad, így a garanciális ügyintézés a tulajdonosra hárul. Nehéz kiszűrni a megbízhatatlan vállalkozókat, de pár árulkodó jel mégis utalhat rá. Érdemes utánanézni a következőknek: Milyen referenciákkal rendelkezik a cég? A referenciák ellenőrizhetők? Minden cégnek utána lehet járni pl. ezen az oldalon: https://www.nemzeticegtar.hu/ Itt látható a cégalapítás éve, fő tevékenysége, stb…

 • A többlet energia visszatáplálásáért fizet az áramszolgáltató?

  Igen, de nem feltétlenül éri meg. Az áramszolgáltató a fölös betáplálást megveszi, de levonja belőle a hálózathasználati díjat, és a személyi jövedelemadóval csökkentett árat fizetik ki. Ezért a legjobb megoldás, ha annyi áramot termelünk a rendszerünkkel, amit el is fogyasztunk.

 • Télen is termel energiát a napelem, mikor nem süt annyit és olyan erősen a nap?

  Igen termel, de lényegesen kevesebbet. A nyári csúcshoz képest kb. 1/3 energiát.

 • Magyarországon elég a napsütéses órák száma ahhoz, hogy gazdaságos legyen a napelem telepítése?

  Igen, gazdaságos, mivel Magyarországon az éves napsütéses órák száma ~2500 óra/év, ami a beesési szögtől függően azt jelenti, hogy az egységi felületre éves szinten beérkező átlagos energia a napsütésből  1300-1400 kWh/m2 között változik. Ez pl. Berlinhez képest több 13-15% extra energiát jelent. 

   

 • Az áramszolgáltató felszámol rendszerhasználati díjat a napelemes rendszer után? Ez függ-e a rendszer méretétől?

  Ameddig a rendszerünk annyit termel a hálózatba, mint amennyit elhasználunk, addig az áramszolgáltató semmilyen díjat nem számol fel. Vagyis pont annyiért veszi át a szolgáltató a megtermelt áramot, mint amennyiért mi is vesszük tőle.

 • Egy közepes napelemes rendszer (3-4 kW) mennyit termel átlagosan egy napsütéses napon?

  Nem érdemes napi szinten számolni, ugyanis az elszámolás az áramszolgáltatóval éves alapon fog történni. Egy 3-4 kWp rendszer éves termelése kb. 3300-4800 kWh.

 • Mennyi idő alatt térül meg egy átlagos napelemes rendszer?

  A megtérülés a rendszer nagyságától függ. A kisebb rendszerek 8-10 év, a nagyobbak már akár 6 év alatt is visszahozzák az árukat.