Legyen Önnek is napelem rendszere kedvező feltételek mellett! - Max-Tech Solar
2085 Pilisvörösvár, Bécsi út 30.
2022. január 19.

Legyen Önnek is napelem rendszere kedvező feltételek mellett!

2021. október 4-e óta érhető el a bankoknál az MNB Növekedési Hitelprogram Zöld Otthon Program (NHP ZOP) keretében indított új zöld hitele. Népszerűségét mi sem bizonyítja mint, hogy 2021 december 31-ig, azaz fennállása első három hónapjában 753 lakáshitel-szerződést kötöttek az újépítésű lakásba költözők összesen 22 milliárd forint összegben. Ez a 200 milliárdos keretösszeg 11%os kihasználtságát jelenti.

A programról röviden

 • A jegybank 200 milliárd forintos forrást biztosít energiahatékony otthonok vásárlásának, építésének finanszírozásához.
 • A hitelt közvetlenül a programban részt vevő kereskedelmi bankok nyújtják legfeljebb 70 millió forint hitelösszegig, maximum 25 évrelegfeljebb fix 2,5%-os kamattal vehető igénybe mindössze egyetlen alkalommal.
 • hitelösszeg az ingatlan értékének maximum 80 százalékát érheti el, de a bankok bizonyos esetekben ennél alacsonyabb értéket finanszíroznak.
 • Az MNB nem határoz meg közvetlenül előírást a hitelintézetek számára az önerő tekintetében, azt a kölcsönt folyósító hitelintézet az adósságfék szabályok mentén, saját üzletpolitikája és kockázatvállalási hajlandósága függvényében, egyedileg határozza meg.
 • Az a természetes személy igényelheti, aki rendelkezik magyarországi lakcímmel, az ingatlan első tulajdonosává válik, és vállalja, hogy a folyósítás után legalább 10 évig az ingatlanban él, azt bérbe nem adja.
 • A hitelfelvétel feltétele, legalább BB energetikai besorolású új ingatlant vásárlása vagy építése. További feltétel, hogy az energetikai tanúsító által számított összesített energetikai jellemző értéke évente legfeljebb 90 kWh lehet a lakás egy négyzetméterére számítva.
 • A hitelnek legfeljebb négy adósa lehet, de nem kell minden adósnak tulajdonosnak lenni, de nem lehet olyan tulajdonosa az ingatlannak, aki nem adós (a gyermek tulajdonszerzése és az öröklés kivételével).
 • Családpolitikai elvárás nem feltétele az NHP Zöld Otthon Hitel felvételének, azonban gyermekvállalás esetén a hitel összegéből maximum 15 millió forint kamatmentes is lehet: kétgyermekesek esetén 10 millió forintig, háromgyermekesek esetén 15 millió forintig kamatmentes a hitel.
 • Az adós a lakáshitel teljes összegét a hitelszerződés megkötésének napjától számított legfeljebb 4 éven (egyösszegű lehívás esetén legfeljebb 3 éven) belül hívhatja le.
 • A kamaton felül csak folyósítási díj (legfeljebb a hitelösszeg 0,75%-a, de maximum 100 ezer forint), előtörlesztési díj (az előtörlesztett összeg legfeljebb 1%-a, de alkalmanként és szerződésenként maximum 30 ezer forint) és a harmadik fél felé fizetendő költségek (közjegyzői díj, értékbecslési díj/helyszíni szemle díja, tulajdoni lap lekérésének díja, térképmásolat díja, jelzálogjog bejegyzési, törlési díj és a hitel folyósításával összefüggő banki átutalás díja) számolhatók fel.
 • A hitelbírálati határidő nem haladhatja meg a hitelkérelem hiánytalan befogadását követően az értékbecslés rendelkezésre állásától számított 15 munkanapot, új lakás építése esetén 25 munkanapot.
 • A hitel forrását a Magyar Nemzeti Bank biztosítja a bankoknak jegybanki refinanszírozás keretében 0%-os forrásköltséggel, a felszámítható kamatfelár legfeljebb 2,5%.
 • A program 200 milliárd forintos hitelkeretét a Monetáris Tanács tovább bővítheti. Az igénybevételre vonatkozó időbeli korlát egyelőre nem került meghatározásra. Az egyes hitelintézetek saját rendelkezésre álló kereteik figyelembe vételével fogadhatnak be hiteligényeket a program keretében köthető hitelekre vonatkozóan.
 • Érdemes összehasonlítani minél több bank ajánlatát, és az alapján kiválasztani a legjobbat.

Forrás: www.portfolio.hu, www.mnb.hu