Otthonfelújítási Hitelprogram - Max-Tech Solar
2085 Pilisvörösvár, Bécsi út 30.
2024. június 18.

Otthonfelújítási Hitelprogram

Július 1-jén indul az Otthonfelújítási Hitelprogram, melynek legfontosabb részleteit összegyűjtöttünk.

Az Otthonfelújítási Hitelprogram kiváló lehetőség arra, hogy az 1990 előtt épült házát állami támogatással korszerűsítse ezáltal jelentősen csökkentve az energiaköltségeit. A hitel akár 12 évre is felvehető, így a havi törlesztőrészlet mindössze 14-25 ezer forint lehet. A támogatás többek között a lakóépület külső szigetelésére, az ingatlan külső nyílászáróinak cseréjére, a fűtés korszerűsítésére, a melegvíz-hálózat modernizálására, hőszivattyús fűtés kiépítésére, fa szerkezetű nyílászárók beszerelésére és kőzetgyapot hőszigetelésre igényelhető. A program keretében legfeljebb 7 millió forint értékű korszerűsítési költség számolható el, amelynek minimális önrésze 1 millió forint. A vissza nem térítendő támogatás összege járástól függően 2,5-3,5 millió forint lehet, a fennmaradó 2,5-3,5 millió forintot pedig kamatmentes hitel formájában kell majd törleszteni.

Fontos kitétel, hogy 30 %-os energia-megtakarítást mindenképp el kell érni, amit igazolni is kell a beruházás előtt és után egyaránt elkészített egy-egy energetikai tanúsítvány segítségével. Ennek elérése érdekében az elszámolható saját forráson felül további el nem számolható egyéb forrás is felhasználható az ingatlan korszerűsítéshez. A munkálatokat a kölcsönhöz kapcsolódó rendelkezésre tartási időszakon belül kell elvégezni, melynek időszaka 24 hónap, ami egyszeri alkalommal további 6 hónappal hosszabbítható meg.

A teljes beruházási keret tehát 7 millió forint, ebből 1 millió forint az önrész, míg a fennmaradó 6 millió forint részben közvetlen, vissza nem térítendő állami támogatásból, részben pedig kedvezményes, kamatmentes hitelből áll. Az önrészt minden esetben biztosítani kell, a maradékra pedig maximum 6 millió forint kamatmentes hitel igényelhető majd. Az igénylő a 7 millió forintnál nagyobb beruházást is megvalósíthat, de a programban maximalizált összeget meghaladó részt saját forrásból kell finanszíroznia. Amennyiben a beruházás összköltsége alacsonyabb a maximálisan igényelhető 7 millió forintnál, akkor az önrész, a vissza nem térítendő támogatás valamint a hitel összege arányosan csökken. A hitelt 12 éven belül kell visszafizetni. A saját forrásba beszámítható lesz a lakástakarékpénztári megtakarítás is. A családok számára kedvezőek a feltételek a vissza nem térítendő támogatás arányának megállapításához kapcsolódó jövedelemszámítás esetében is. A jövedelmi szint meghatározása során figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket is.

Ki igényelheti a támogatást?

 • Cselekvőképes, nagykorú természetes személy
 • Magyar állampolgár, avagy hazánkban legalább egy éve lakó-, illetve tartózkodási hellyel rendelkező EGT tagállam állampolgár, aki rendelkezik magyar adóazonosító jellel
 • A felújításra szánt ingatlanban tulajdonos, vagy annak holtig tartó haszonélvezője, és minimum 2024. május 1. óta azt életvitelszerűen lakja.
 • 75. életévét nem tölti be a kölcsön lejártáig. 75 év felett a sikeres igényléshez szükséges egy adóstárs bevonása, aki megfelel ennek a követelménynek és jövedelme elbírja a kölcsön törlesztését.
 • Eleget tesz az adósságfék szabályának: a 600.000 Ft-nál kevesebbet keresők fizetésük legfeljebb 50%-át, az ezt meghaladó bevételűek legfeljebb 50%-át fordíthatják törlesztésre
 • Nincs a bruttó minimálbért meghaladó köz-, vagy adótartozása
 • Nincs 60 napnál régebb, a bruttó minimálbért meghaladó közüzemi számlatartozása
 • Nem szerepel elmaradással a KHR-ben, a listában velük szemben veszteségleírással rendezett elmaradás sem szerepel

Hol lehet benyújtani a támogatásra az igényt?

A támogatásra való igényt az MFB Pont Plusz lakossági hálózaton lehet benyújtani a Gránit Bank, az OTP Bank és az MBH erre a célra kijelölt összesen 266 fiókjában.

Milyen dokumentumokat kell benyújtani?

 • Érvényes személyi igazolvány
 • Érvényes lakcímkártya igazolvány
 • Munkáltatói jövedelemigazolás
 • Nemleges igazolás az igénylő adótartozásáról – adóstárs esetén úgy érdemes igazolni az ő elmaradásának nemlétét is a KHR-listán
 • Több tulajdonos illetve haszonélvező igénylésekor hozzájárulás a tulajdonos(ok)tól
 • Tulajdoni lap (amennyiben nem szerepel rajta az ingatlanbesorolás és az évszám, szükséges használatbavételi engedély, illetve földhivatali térképmásolat is, hogy igazolni lehessen az építés idejét és az ingatlan típusát. Utóbbiak elektronikusan beszerezhetőek a Földhivatali Információs Rendszerében)
 • Új típusú, hiteles energetikai tanúsítvány a felújításra szánt lakóingatlanról

Érdemes mihamarabb pótolni az esetleges hiányosságokat és ellenőrizni a meglévő dokumentumok érvényességét, hiszen a bankok csak akkor tudják elfogadni a kérelmet, ha az hiánytalan.

Miben tud segíteni cégünk?

Amennyiben hőszivattyúra váltana, keressen bennünket bizalommal! A hőszivattyú kétségtelenül az egyik legjobb megoldás, mivel megújuló energia használata mellett lehetővé teszi a fűtést, hűtést és melegvíz előállítást anélkül, hogy káros anyagokat bocsátana ki. További információkat itt talál: https://maxtechsolar.hu/szolgaltatasok/hoszivattyu/

Ingyenes helyszíni felmérésünk során minden kérdésére igyekszünk pontos válaszokkal szolgálni.

Hívjon bennünket még ma! 📲 +36 20 486 2533 E-mail címünk: 📩 info@maxtechsolar.hu

A hiteles információkat az otthonfelujitasi-tamogatas.hu oldaláról gyűjtöttük.