Sziget üzemű napelemes rendszer - Max-Tech Solar
2085 Pilisvörösvár, Bécsi út 30.

Sziget üzemű napelemes rendszer

Sziget üzem esetén a villamos hálózat teljesen elszigetelt az országos szolgáltatói hálózattól. A sziget üzemű rendszert olyan helyeken telepítik elsősorban, ahol a hálózatos áramszolgáltatás nem áll rendelkezésre pl. tanyák, üdülő övezetek stb. Jellemzően akkumulátorokban tárolja a napelemek által megtermelt elektromos energiát.

A szigetüzemű inverter működése egyvalamiben eltér a hagyományostól: a napelem által megtermelt áramot nem egy kétirányú mérőóra felé adja le, hanem egy napelem akkumulátorba tölti (töltésvezérlő alakítja át, figyel arra, nehogy túltöltés, kisülés keletkezzen az akkumulátorban), így azt képesek lehetünk korlátozott ideig, korlátozott mennyiségben elraktározni és később a saját, belső rendszerünk használatára fordítani. A „napelem tároló akkumulátor” egy speciális, külön erre a célra legyártott szolár akkumulátor – nem lehet a szigetüzemű napelem invertert bármilyen akkumulátor típushoz csatlakoztatni!

Telepítés során külön figyelmet kell fordítani a napelemek elhelyezésére, megfelelő dőlésszögbe állítására és tájolására, de a tartószerkezet teherbíró
képességére is, hiszen nem elhanyagolható súllyal rendelkeznek ezek az építmények, sőt, az sem mindegy, hogy mennyire tudják őket kihasználni. A szigetüzemű napelem rendszereknél nincs szükség áramszolgáltatói engedélyre, mert nem érintkezik a hálózattal. Amennyiben a szigetüzemű napelemmel ellátott építmény bármilyen módon csatlakozna a hálózati áramellátáshoz, mindenképpen jelezni kell igényt az áramszolgáltató felé!

Mivel nincs szükség engedélyeztetésre, a rendszer szabadon variálható, így cégünk teljesen
ügyfeleink igényeire tudják azt formálni. Az akkumulátor a legköltségesebb része ennek a
típusnak, ezért kiemelkedően fontos annak a megfelelő méretezése.